Обележавање Европске недеље новца 25.3. - 29.3.
18.03.2019 Србија

Обележавање Европске недеље новца 25.3. - 29.3.

Европска банкарска федерација (ЕБФ) је 2018. године са националним удружењима банака широм Европе покренула пројекат Европски квиз новца.

 И ове године Удружење банака Србије организује и реализује Европски квиз новца у Р. Србији у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Циљ пројекта је популаризација и подизање нивоа финансијске писмености младих.

Министарство продржава овакве иницијативе. Оне су у складу са агендом Министарства усмереном на развој и унапређење компетенција ученика које се развијају ушколи, а које треба да одговоре потребама времена у којем деца одрастају и у којем ће живети.

Министарство континуирано ради на укључивању финансијског описмењавања у систем образовања и васпитања имајући у виду сложеност финансијског окружења у којем млади одрастају. Функционално, правовремено и континуирано финансијско описмењавање има за циљ да постави квалитетну основу за доношење одлука, да омогући младима да одговоре на изазове са којима се свакодневно сусрећу и да буде основ и покретач развоја предузетништва, важног аспекта савременог тржишта рада.

Пројекат Европски квиз новца реализује се путем е-платформе Кахоот! у 30 европских земаља. На сајту УБС (http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165) доступна су питања из домена финансијске писмености за учење и вежбање. Њима могу отворено да приступе сви заинтересовани ученици.

Поред тога, ученици осмог разреда основне и првог разреда средње школе имају могућност да учествују на националном такмичењу из финансијске писмености које ће се одржати 27. 3. 2019. године са почетком у 12 х путем е-платформе Кахоот!.

Ученици који освоје прво и друго место на националном нивоу такмичиће се са вршњацима из Европе на европском финалу које ће се одржати у Бриселу, 7. маја 2019. године.

Сви детаљи у вези са такмичењем као и додатна упутства за ученике и наставнике доступни су на сајту УБС http://www.ubs-asb.com/Default.aspx?tabid=10165.

Ученици који желе да учествују на националном такмичењу потребно је да се пријаве за учешће. Пријава се врши попуњавањем обрасца и слањем на адресу: emq@ubs-asb.com до 22. 3. 2019. године.


„Дубоко верујем да сва моја браћа морају чинити напоре на свом усавршавању, а радећи тако, усавршавају наше друштво. Тај труд, тај богомдани дар да изграђујемо сами себе и сопствени карактер је снага у коју ја верујем”, говорио је Ђорђе Вајферт.